Mindfulness

Wat is Mindfulness

Mindfulness als begrip laat zich het beste verwoorden als het aandachtig zijn in het moment, zonder te oordelen. Mindfulness is een acceptatie-gerichte benadering die meer is dan alleen passief toekijken. 

 

Dit klinkt simpel en eenvoudig.  Dat zou het ook moeten zijn, maar niets is minder waar in ons drukke en jachtige bestaan waarin we vaak voortdurend bezig zijn om te voldoen aan eisen en verwachtingen die aan ons gesteld worden door de buitenwereld of door te hoge eisen die we aan onszelf zijn gaan stellen.

 

Tijdens een mindfulnesstraining worden deelnemers zich bewust van hun automatische reactiepatronen en hoe hun stresssysteem reageert in tijden van depressiviteit, angst, overbelasting of hoge innerlijke druk.

 

Tijdens de bijeenkomsten wordt veel uitleg gegeven over het stress-systeem,  negatieve gedachten en de invloed van emoties op de werking van het stress-systeem en het innerlijk welbevinden.

 

Middels het doen van oefeningen worden deelnemers zich bewust dat je op een andere manier met gedachten en gevoelens kunt omgaan en dat dat een positieve uitwerking heeft op het leren reguleren van stress en het stress-systeem en het innerlijk welbevinden.

 

De training is er op gericht om op een andere manier om te gaan met klachten en situaties in het leven die moeilijk en pijnlijk zijn.

 

 

De Mindfulness trainingen worden verzorgd door G.M.M. Bleijenberg-Derks,   Klinisch Psycholoog – Psychotherapeut,  gecertificeerd Mindfulness trainer bij de landelijke verenigingen VMBN en VVM. 

Voor wie is een mindfulnesstraining bestemd en geschikt?

Wetenschappelijke is aangetoond dat Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) zoals gegeven tijdens de trainingen door praktijk Bleijenberg-Derks effectief zijn bij klachten  zoals:

 

  • terugkerende depressieve stemmingen
  • overmatig piekeren,
  • lichamelijke spanningsklachten,  behorende bij een burnout
  • terugkerende angst(chronische) pijnklachten
  • slaapproblemen

Belangrijk is om te benadrukken dat de deelnemer zelf een belangrijke sleutel tot succes in handen heeft, door trouw het “huiswerk” te doen en dagelijks te oefenen.

Vergoeding

De training wordt door de meeste zorgverzekeraars vanuit het aanvullend pakket ( grotendeels) vergoed.  Of u voor deze vergoeding in aanmerking komt kunt u navragen bij uw eigen verzekering of dit via zorgwijzer.nl nagaan.

 

De kosten voor een training bedragen 425 euro.

 

Bent u in behandeling bij praktijk Mentaal Beter – Bleijenberg-Derks dan kunt u in overleg met uw behandelaar deelnemen aan de training.  De training vormt dan een onderdeel van de behandeling en wordt dan ook als zodanig vergoed.

 

Opgave

U kunt zich opgeven voor de training door een mail te sturen naar: g.bleijenberg@praktijkbd.nl met hierin uw naam en telefoonnummer.  Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden?

Stuur gerust een mailtje!